Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ
Φαν Βάικ 2 17455 ΑΛΙΜΟΣ
Άλιμος 4-2-2009
Προς: τους αποδέκτες του σχετικού πίνακα.

Σχολικό κτίριο Φαν Βάικ και Ποσειδώνος
Το σχολικό κτίριο Φαν Βάικ και Ποσειδώνος παραχωρήθηκε προσωρινά με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής στις 7 Φλεβάρη 2002 και επειδή το επέτρεπαν οι ανάγκες του σχολείου (τότε είχε 140 μαθητές) στο Δήμο Αλίμου ως εξής: «Ο επάνω όροφος για αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά να χρησιμοποιείται και για συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου και τα μαθήματα κοινωνικής και πολιτικής αγωγής. Ο ισόγειος χώρος για να στεγαστεί μουσείο θαλάσσης. Το προαύλιο να χρησιμοποιείται από το σχολείο».
Δυστυχώς η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί: Το προαύλιο, έγινε αμέσως πάρκινγκ. Η συνέχεια υπήρξε ανάλογη: Στις 24 Νοέμβρη 2003 η Σχολική Επιτροπή ζήτησε από το Δήμο να αποχωρήσει από μία αίθουσα του κτιρίου προκειμένου να σιτίζονται οι μαθητές του Ολοήμερου που τότε ξεκινούσε. Ο Δήμος όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε όπως όφειλε να κάνει, αλλά παραχώρησε την αίθουσα σε λέσχη φίλων του αυτοκινήτου!
Στα τέλη του 2007, όταν το μουσείο θαλάσσης έκλεισε οριστικά, επιδιώχθηκε η μετατροπή του ισογείου σε γραφεία διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου αντί της απόδοσης του στο σχολείο. Ο σύλλογος μας αντέδρασε έντονα. Με ομόφωνη απόφαση της γενικής του συνέλευσης και με παρεμβάσεις του προς το Σχολικό Συμβούλιο τη Σχολική Επιτροπή, το Δήμο Αλίμου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, τον ΟΣΚ κ.λ.π πρόταξε το αυτονόητο αίτημα: «να αποδοθεί άμεσα το Σχολείο Φαν Βαικ και Ποσειδώνος στους φυσικούς του δικαιούχους, τους μαθητές του», με μόνη εξαίρεση την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Σχολικό Συμβούλιο και η Σχολική Επιτροπή υιοθέτησαν ομόφωνα το αίτημα αυτό με σχετικές αποφάσεις τους.
Ο Δήμος ανταποκρίθηκε, επίσης, θετικά στο αίτημα. Ο Δήμαρχου Αλίμου την 1η Φλεβάρη 2008 έστειλε στην Διευθύντρια του σχολείου, με κοινοποίηση και στο σύλλογο, την επιστολή που ακολουθεί(μόνο οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας):
Κυρία Διευθύντρια,
μετά την κατατοπιστική επίσκεψη που πραγματοποίησα στους χώρους του διδακτηρίου και μετά την λεπτομερή περιγραφή των αναγκών του Σχολείου, που μου αναφέρατε, κατανοώ απόλυτα το αίτημα που απευθύνετε μέσω της από 22/01/08 επιστολής σας, όπου μου διαβιβάζετε την κοινή απόφαση της Συνέλευσης του Συλλόγου των Γονέων και της Σχολικής Επιτροπής, σχετικά με την απόδοση εκ νέου στο Σχολείο προς χρήση των μαθητών, του ισόγειου χώρου του παραδοσιακού κτιρίου. Να είσθε βέβαιη κυρία διευθύντρια, ότι το ενδιαφέρον μου εστιάζεται πρώτιστο : στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Σχολείων του Δήμου μας, ώστε να επιτελείται απρόσκοπτα, το έργο που εσείς οι εκπαιδευτικοί καλείστε να φέρετε σε πέρας.
Γι' αυτό και σας ενημερώνω, ότι σε πρώτη φάση προχωρούμε άμεσα στην εκκένωση της μεγάλης αίθουσας του ισογείου, αφού πρώτα τα συνεργεία του Δήμου, διαμορφώσουν κατάλληλα το πάτωμα της ισόγειας αποθήκης του σχολείου σας, ώστε να αποθηκευτούν εκεί ασφαλώς, τα εκθέματα του Μουσείου αλιείας, που υπάρχουν τώρα στην προαναφερόμενη αίθουσα..
Κατόπιν αυτού, τα συνεργεία μας θα επιληφθούν στην κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου ώστε να στεγαστεί η αίθουσα σίτισης των μαθητών ενώ παράλληλα, θα εκτελεσθούν και οι απαραίτητες εργασίες στο προαύλιο, ώστε οι μαθητές σας να μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.
Όσο για την αίθουσα που επί του παρόντος στεγάζεται ο όμιλος «ΑΛΦΑ» και αναφέρετε στην επιστολή σας, θα παρακαλούσα να δοθεί μια επί πλέον μικρή πίστωση χρόνου, για να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος, όπου τα μέλη του ομίλου (παλαιοί κάτοικοι του δήμου μας), να μπορέσουν να μεταφέρουν το μικρό Μουσείο Αλιευμάτων της θάλασσας του Αλίμου, που με περίσσια φροντίδα και αγάπη συνέλεξαν εδώ και χρόνια και μόλις ολοκλήρωσαν την τακτοποίηση του.
Σας διαβεβαιώνω κυρία Τσαπάρα τόσο εσάς, όσο και τους γονείς των μαθητών του Σχολείου σας, ότι κατανοώ πλήρως την αναγκαιότητα των αιτημάτων σας και φροντίζω για την άμεση ικανοποίηση τους.
Τελειώνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την κατανόηση και να εκφράσω την επιθυμία μου να συνεχιστεί το ίδιο και στο μέλλον.

Πέρασε πλέον ένας χρόνος. Μόνο μισή από τις παραπάνω δεσμεύσεις έγινε πράξη: Αποδόθηκε η μισή «μεγάλη αίθουσα» του ισογείου και δημιουργήθηκε επιτέλους στα τέλη Νοέμβρη του 2008 αίθουσα εστίασης του ολοήμερου, που ζητούσε από το Νοέμβρη του 2003 το σχολείο. Στην υπόλοιπη μισή «μεγάλη αίθουσα» εγκαταστάθηκαν διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου και στη μικρή παραμένει ακόμα ο όμιλος. Το προαύλιο του κτιρίου παραμένει απρόσιτο για τα παιδιά ενώ κάποιοι συνεχίζουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους.
Στο σχολείο φοιτούν πλέον 280 μαθητές, μοιρασμένοι σε 13 τμήματα (δύο σε κάθε τάξη και 3 στην πρώτη) και από τη νέα σχολική περίοδο θα γίνουν περισσότεροι σε περισσότερα τμήματα.
Τα 280 παιδιά μας στερούνται το σχολείο τους, για να στεγαστούν σε αυτό διοικητικές υπηρεσίες και άλλοι φορείς.
Τα 280 παιδιά μας συνωστίζονται στο μικρό, πλήρως ασφαλτοστρωμένο πίσω προαύλιο, που δεν επαρκεί ούτε στοιχειωδώς για το μάθημα της γυμναστικής, τις δραστηριότητες και το παιχνίδι τους. Κάποια αυτοκίνητα αντίθετα απολαμβάνουν το όμορφο, ηλιόλουστο, ευχάριστο και με κάποια δένδρα και φυτά μπροστινό προαύλιο.
Ο σύλλογος μας και το Σχολικό Συμβούλιο με πρόσφατες νέες ομόφωνες αποφάσεις τους επιβεβαιώνουν ότι το σχολικό κτίριο Φαν Βάικ και Ποσειδώνος είναι εντελώς απαραίτητο για τη λειτουργία του σχολείου και ζητούν να υλοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για να αποδοθούν το ισόγειο και το προαύλιο του στα παιδιά όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος της πόλης πριν ένα χρόνο.

Ο σύλλογος μας δηλώνει την απόφαση του να διεκδικήσει την άμεση ικανοποίηση αυτού του ηθικού, λογικού και δίκαιου αιτήματος και καλεί τη Σχολική Επιτροπή να ζητήσει την άμεση απόδοση του ισογείου και του προαυλίου του κτιρίου έτοιμων για χρήση και το Δήμο Αλίμου να ανταποκριθεί θετικά χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση.

Με εκτίμηση το Δ. Σ.

1 σχόλιο: