Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Ακυρώνοντας στην πράξη το Σύνταγμα που οι ίδιοι ψήφισαν, την ίδια ώρα που σαν στρατοδίκες της μετεμφυλιακής περιόδου μας εγκαλούν αν "σεβόμαστε το Σύνταγμα" δεν μας εξηγούν που λέει το Σύνταγμά τους ότι είναι "νόμιμο" το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης ;

Δεν μας λένε πως διασφαλίζουν το άρθρο που αναφέρει ότι η εργασία είναι δικαίωμα για όλους, μήπως απολύοντας τους συμβασιούχους και τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους;

Δεν μας λένε πως κατάφεραν να χωρέσουν στο Σύνταγμά τους τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τους για "περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας" της χώρας ;

Όλοι αυτοί λοιπόν που δήθεν κόπτονται για την τήρηση του Συντάγματος προχώρησαν ένα βήμα ακόμα. Πιο συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες των δημοτικών παρατάξεων θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους υποψήφιους από τα λαϊκά στρώματα.

Τι προσπαθούν να ψηφίσουν οι αθεόφοβοι ;

Κατά γράμμα λέει το νομοσχέδιο : «η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καταργείται η διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση "κουπονιών". Καθίσταται επιτρεπτή η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους».

Η παράταξή μας δεν έκρυψε ποτέ ότι έχει την τιμή να την υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και ακόμα περισσότερο δεν κρύψαμε ότι επιδίωξή μας είναι το ψηφοδέλτιό μας, να απαρτίζεται από ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά για το μεροκάματο, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ούτε φανταχτερές "μεταγραφές" κάναμε ποτέ, ούτε "γυρολόγους" έχουμε φιλοξενήσει ποτέ στα ψηφοδέλτιά μας.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι οικονομικοί μας υποστηριχτές ήταν τα λαϊκά στρώματα του Αλίμου, οι φίλοι και οπαδοί του Κ.Κ.Ε. και ανένταχτοι ριζοσπάστες αγωνιστές.

Σε αντίθεση με τις δημοτικές παρατάξεις που υποστηρίζονται από άλλα κόμματα, δεν κυκλοφορήσαμε ποτέ "φανταχτερά" προεκλογικά έντυπα, παρά μόνο αυτά τα ελάχιστα που αρκούσαν για να ενημερώνουμε τους κατοίκους, για τις θέσεις της παράταξής μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό στην ουσία καταργούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το οποίο υποτίθεται ότι κατοχυρώνει το Σύνταγμα , αφού το στερεί από τους ανθρώπους του μόχθου. Κατά συνέπεια για μια ακόμα φορά, αφού τους εξυπηρετεί, "γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους" το Σύνταγμα.

Δεν διεκδικούμε το ρόλο του συνταγματολόγου. Όμως σε όλους είναι γνωστό ότι και η παραμικρότερη λαϊκή κατάκτηση η οποία αποτυπώθηκε (όπως αποτυπώθηκε) στο Σύνταγμα της χώρας, φέρει τη σφραγίδα αγώνων και αίματος των κομμουνιστών και των τίμιων ανθρώπων αυτού του τόπου. Γι΄ αυτό δικαιούμαστε να καλούμε τους εργαζόμενους να το αλλάξουν προς το συμφέρον τους. Θέλει λοιπόν πολύ θράσος να εγκαλούνται οι κομμουνιστές για έλλειψη "σεβασμού στο Σύνταγμα".

Είναι φανερό ότι γοητεύονται από το είδος της δημοκρατίας που "ανθεί" στις ΗΠΑ. Εκεί που ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες "χορηγίες" από τις μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνει ταυτόχρονα και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί. Και αφού έλθει η "άγια ώρα" και εκλεγεί, για να ευχαριστήσει τους "χορηγούς" του, τους ανταμοίβει με νόμους που ικανοποιούν τα συμφέροντά τους.

Αυτή είναι η εικόνα της δημοκρατίας που οραματίζονται. Είναι όμως αυτή η "δημοκρατία" αυτή που θέλουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας ;

Πάντως όσον μας αφορά, να ξέρουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, να υποκύψουμε στα νομοθετικά τους εξαμβλώματα. Το ψηφοδέλτιό μας πάλι θα απαρτίζεται από ανθρώπους του καθημερινού τίμιου αγώνα για το μεροκάματο. Τα έσοδά μας πάλι θα προέρχονται από τους μεροκαματιάρηδες συμπολίτες μας. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη.