Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Αλίμου του ΚΚΕ

Φλεβάρης 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΑΡΟ»

Εργαζόμενε, εργαζόμενη
Εδώ και δέκα μέρες, περίπου, το εργοστάσιο του Φάρου τελεί υπό την κατάληψη των εργατών του. Πρόκειται για μια ιστορία που ξεκίνησε πριν 6 μήνες οπότε και η εργοδοσία αποφάσισε να σταματήσει να πληρώνει τους 70 περίπου εργάτες. Οι μισοί, απ’ αυτούς, κάτω από το βάρος των αναγκών των οικογενειών τους παραιτήθηκαν με σκοπό να αναζητήσουν αλλού εργασία. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να εργάζονται ελπίζοντας μάταια ότι η εργοδοσία του «Φάρου» θα συμμορφωθεί. Ένα μέρος των εργατών από το Νοέμβρη ξεκίνησε επίσχεση εργασίας αντιλαμβανόμενοι τ’ αντεργατικό σχέδιο της διοίκησης. Τελικά στις αρχές του χρόνου η εργοδοσία κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας στο δρόμο 40, περίπου, οικογένειες, χωρίς να καταβάλει ούτε τα δεδουλευμένα των 6 τελευταίων μηνών. Σαν να μην έφταναν αυτά πριν 10 μέρες η διοίκηση προσπάθησε να «απομακρύνει» και τα μηχανήματα. Την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση μπλόκαραν άμεσα οι εργάτες με τη βοήθεια του σωματείου χαρτεργατών Αθήνας κι από εκείνο το πρωί «φρουρούν» με βάρδιες το εργοστάσιο.

Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και στο εργοστάσιο του Κατσέλη, στο Λαναρά, στη «Γενική Χάρτου» στην Εύβοια και αλλού. Οι εργοδότες αξιοποιούν τη συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης (που ακόμη δεν έφτασε στην Ελλάδα), ώστε να πράξουν ότι αντιλαϊκό κι αντεργατικό είχαν σχεδιάσει μήνες τώρα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συναινεί σε ότι διεκδικούν οι εργοδοτικές ενώσεις (Ε.Β.Ε.Α., Σ.Ε.Β., Ε.Ε.Ε. κ.α.). Δίνει ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες, νομοθετεί αντεργατικούς νόμους με μοναδικό σκοπό να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη κρίση που έρχεται. Ταυτόχρονα στέλνει τα ΜΑΤ σ’ όποιον σηκώνει κεφάλι. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τάζει τα πάντα στους εργοδότες κι αρνείται τη στήριξη στους εργαζόμενους. Άλλωστε οι εργαζόμενοι έχουμε πολύ πρόσφατη πείρα από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Χαρακτηριστική είναι η στάση των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλίμου, οι οποίοι από τη μία επισκέπτονται τους αγωνιζόμενους εργάτες κι από την άλλη αρνούνται να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση στήριξης τους στο δημοτικό συμβούλιο. Τη ίδια ταχτική ακολουθεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του δήμου. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και ο Λ.Α.Ο.Σ. κάνουν ότι δεν ακούν και δε βλέπουν. Αν και στα κανάλια είναι πάντα παρόντες, όταν οι εργαζόμενοι ζητάνε αλληλεγγύη στον αγώνα τους δε καταδέχονται ούτε να τους ακούσουν. Όλα μαζί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αρέσκονται στο να προβάλουν την ευρωλαγνεία τους ακόμη και σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει αντεργατικές ντιρεκτίβες που μας στέλνουν στο μεσαίωνα. Πρόσφατα η Κομισιόν αποφάσισε τη λεγόμενη «προσωρινή απόλυση» (δηλαδή την απόλυση χωρίς αποζημίωση), τη μείωση των ημερών εργασίας σε δύο και τρεις την εβδομάδα, τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», με στήριξη των εργοδοτών με χρήμα που θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες των ανέργων, την κάλυψη των ασφαλιστικών βαρών των εργοδοτών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.α..

Η Κομματική Οργάνωση Αλίμου του Κ.Κ.Ε. βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργατών κι εργατριών του «Φάρου». Φέραμε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο, πριν σταματήσει η παραγωγή, αλλά και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (Δευτέρα 9/2/2009), όπου και ζητήσαμε από τη διοίκηση να πάρει άμεσα χειροπιαστά μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων. Μέλη και φίλοι του Κ.Κ.Ε. ενημερώνουν και διεκδικούν ψηφίσματα συμπαράστασης απ’ όλους τους μαζικούς φορείς του Αλίμου και των όμορων δήμων. Σπάσαμε την σιγή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία αξιοποιώντας παλιές και νέες γνωριμίες. Οι εργάτες του Φάρου έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση όλων μας. Το Κ.Κ.Ε. καλεί του Αλιμιώτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ν’ απομονώσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, να ενταχθούν στα σωματεία τους και να αποκαλύψουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Γ.Σ.Ε.Ε. κι Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που έχουν μετατραπεί σ’ εκπροσώπους των εργοδοτών.

Η ανασυγκρότηση κι η αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος είναι η μόνη λύση, για να μη πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη κρίση.
Συμμετέχουμε σε κάθε πρωτοβουλία του συνδικάτου χαρτεργατών.
Σπάμε την ένοχη σιωπή μαζικών φορέων της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου