Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Απολογισμός εκδηλώσεων στο Λόφο Πανί

Με καθυστέρηση οκτώ ολόκληρων μηνών έφθασε στα χέρια μας ο απολογισμός των εκδηλώσεων του φθινόπωρου του 2008 που έγιναν στο Λόφο Πανί. Η πρώτη αίτηση από την παράταξη της Αγωνιστικής Δημοκρατικής ενότητας είχε γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη....
Ας δούμε λοιπόν τι λέει αυτός ο απολογισμός. Μιλάει για έξοδα περίπου 133 χιλ.ευρώ και έσοδα περίπου 19 χιλ.ευρώ. Δηλαδή η "ζημιά" ήταν περίπου 114 χιλ.ευρώ.
Δεν μας χαρακτηρίζει η λογική της επιδίωξης του κέρδους από την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, και δεν είναι αυτό το κύριο κριτήριο για το αν θα κάνουμε ή όχι τέτοιες εκδηλώσεις. Όμως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, την οποία η κυβέρνηση απαιτεί να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, μοιάζει πραγματικά πρόκληση η διεξαγωγή τους. Σε μια περίοδο που ο Δήμος δεν έχει πολλές φορές τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους, συμβασιούχους και μόνιμους, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζόμενων, φαντάζει τουλάχιστον πολυτέλεια η διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών.
Η σχεδόν πάγια λογική των δημοτικών αρχών για "άρτο και θεάματα" έρχεται σε καθημερινή σύγκρουση με τις αυαξανόμενες ανάγκες των εργαζόμενων ακόμα και για την επιβίωσή τους. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να απαντάει ο δήμαρχος ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους και από την άλλη να δαπανά 114 χιλ. ευρώ για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τις οποίες τελικά θα μπορούσε με καλύτερο προγραμματισμό, και αν τις είχε φέρει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, να τις πραγματοποιήσει με ελάχιστο κόστος και δωρεάν για τους κατοίκους.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να δεχθεί τις απόψεις εκείνων που λένε ότι τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να αναδεικνύουν πριν από όλα το πολιστικό δυναμικό κατοίκων του Αλίμου, δίνοντας βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε δεκάδες καλλιτέχνες της πόλης μας, οι οποίοι ασφυκτιούν από τους "κανόνες" της αγοράς.
Οι πανηγυρισμοί λοιπόν της δημοτικής αρχής για την επιτυχία του Φεστιβάλ, και η δέσμευση του Δημάρχου ότι θα το επαναλάβει και φέτος, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους κατοίκους, στους εργαζόμενους στο δήμο και στους καλλιτέχνες που ζούν στον Άλιμο.
Και τελικά όταν εκδηλώσεις, των οποίων δεν αμφισβητούμε την καλλιτεχνική αξία, χρησιμοποιούνται για την προβολή της δημοτικής αρχής, θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι το Φεστιβάλ αυτό γίνεται με τα χρήματα των δημοτών. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε. Ότι γίνεται στο Δήμο Αλίμου, στηρίζεται στις τσέπες των κατοίκων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου