Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Για τα μπάνια του λαού

Το καλοκαίρι έφθασε, η θάλασσα δίπλα μας είναι, ας δούμε πόσο θα μας κοστίσει.
Η δημοτική αρχή του κ. Ορφανού, πανηγυρίζει γιατί και φέτος, όπως λέει, οι δημότες θα έχουν ελεύθερη είσοδο στην πλαζ, κάνοντας χρήση της κάρτας δημότη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ;
Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, οι δημότες Αλίμου θα πληρώνουν μόνο για την χρήση ξαπλώστρας 2 ευρώ.
Να ξαναδιατυπώσουμε τις αντιρρήσεις μας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο της 25/5/2009.
Κατ' αρχήν δεν χωρίζουμε τους εργαζόμενους σε κατοίκους του Αλίμου και σε "ξένους". Όσες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης μας, αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των υπόλοιπων δήμων της Αττικής. Άρα η λογική του "δωρεάν" για τους Αλιμιώτες χρησιμοποιείται για να περάσει καλύτερα η ιδιωτικοποίηση της παραλίας, την οποία αποδέχτηκαν όλες οι διοικήσεις του Δήμου από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια κανείς αθώος για το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης.
Πάμε να δούμε πόσο κοστίζουν λίγα μπάνια (απαραίτητα άλλωστε και για λόγους υγείας) σε μια τετραμελή οικογένεια (δύο ενήλικες, δύο παιδιά). Έχουμε και λέμε. Οι δύο ενήλικοι 16 ευρώ (8χ2) και τα δύο παιδιά 8 ευρώ (4χ2). Δεν θα πάρουν και δύο ξαπλώστρες, άλλωστε δεν υπάρχει και χώρος για να κάτσεις χωρίς ξαπλώστρα, 6 ευρώ (3χ2). Σύνολο δηλαδή 30 ευρώ για ένα μπάνιο. Αν πούμε ότι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν είκοσι μπάνια θα πληρώσουν 600 (!!!) ευρώ για να απολαύσουν το δώρο της φύσης που λέγεται θάλασσα. Το κοστολόγιο έχει υπολογιστεί για το Σαββατοκύριακο, καθώς οι σημερινές οικογένειες με τους ρυθμούς και τα ωράρια που εργάζονται μόνο τότε μπορούν να πάνε για μπάνιο.
600 λοιπόν ευρώ για είκοσι μπάνια φεύγουν από τις τσέπες των εργαζόμενων για να καταλήξουν στο ταμείο της "ΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ".
Γι' αυτό το σκάνδαλο κανένας δεν θα μιλήσει, κανένας δεν θα καταδείξει τους ενόχους, κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τις δημοτικές τους παρατάξεις, που όταν υπέγραφαν τη σύμβαση με τους ιδιώτες, πανηγύριζαν γιατί με την επιτροπή ελέγχου της ακτής θα είχαν λόγο στον τιμοκατάλογό της. Άρα αποδέχονται τις χρεώσεις αυτές.
Όσο για το "δωρεάν" των κατοίκων του Αλίμου. Στο μνημόνιο που υπέγραψαν Δήμος Αλίμου, Ελληνικά τουριστικά ακίνητα και ιδιώτης, ρητά αναγραφόταν ότι ο ιδιώτης μπορούσε να διεκδικήσει από το δήμο, το αντίτιμο των δωρεάν εισιτηρίων των Αλιμιωτών. Ο άνθρωπος δεν τα ζήτησε επίσημα, αλλά όταν είχε έρθει για άλλο αίτημά του στο δημοτικό συμβούλιο, είχε χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή σαν επιχείρημα. Κατά συνέπεια και αυτό ακόμα το "δωρεάν" επαφίεται στην "καλή" θέληση του ιδιώτη.
Σήμερα ακούγεται περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ το αίτημα για ελεύθερες και δωρεάν παραλίες για όλους τους εργαζόμενους, για παραλίες και ακτές ανοικτές σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου