Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πρώτα δείγματα γραφής

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήρθαν με τις δηλώσεις του νέου υπουργού στη Βουλή.

Οι βασικές του δηλώσεις στράφηκαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή και την εφαρμογή του "Καποδίστρια2" σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Λίγα σχόλια για τις δηλώσεις.

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι φανερό ότι μιλάμε για έναν ακόμη καλπονοθευτικό νόμο ο οποίος προκλητικά αγνοεί την απλή αναλογική (αίτημα δεκαετιών) και επαναφέρει το σύστημα όπως ήταν πριν το αλλάξει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Καμία σχέση βέβαια δεν έχει με την αναλογική εκπροσώπηση των υπαρκτών δημοτικών παρατάξεων στους Δήμους. Το όριο με αυτόν τον τρόπο, για την εκλογή δημοτικού συμβούλου, στο Δήμο μας φτάνει στο 7% περίπου . Συνιστά, στην ουσία του, αποκλεισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο των μικρότερων παρατάξεων, και βέβαια ενίσχυση των μεγαλύτερων. Η επιλογή της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις τοπικές εκλογές δεν είναι ανεξάρτητη από τις προθέσεις της για αλλαγή επι το αντιλαϊκότερο του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές.

Όσο για την εφαρμογή του "Καποδίστρια2" σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Πολύ συχνά έχουμε αναφερθεί στο γεγονός ότι με τον "Καποδίστρια2" οι κυβερνήσεις έρχονται να ολοκληρώσουν σε ανώτερο επίπεδο την μετατροπή των δήμων σε ανώνυμες εταιρείες. Και μόνο το γεγονός της συνένωσης των Δήμων σε μεγαλύτερες οντότητες, επιτρέπει στο κράτος και την Ε. Ε. να ελέγξουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα οικονομικά των Δήμων, να προχωρήσουν σε συνολικότερες αντιλαϊκές ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων και να ξεπουλήσουν ευκολότερα όση από τη δημόσια περιουσία έχει μείνει, δείχνει γιατί κόπτονται τόσο ,και ήδη από τις προγραμματικές τους δηλώσεις φανερώνουν τις προθέσεις τους.

Έτσι έρχονται σήμερα να ζητήσουν τη στήριξη των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ώστε καλύτερα και χωρίς αντιδράσεις να περάσουν τις επιλογές τους στους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα οι ίδιοι αυτοί δήμαρχοι σιωπούν για την επιδεικτική σιωπή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του γύρω από το αίτημα για άμεσο διπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους και τις κοινότητες. Να μην αναφέρουμε τώρα και τους παρακρατημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί θα τους στεναχωρήσουμε.

Ιδού κ. Δήμαρχε που οδηγεί η λογική "αφήστε τα όλα θα τα λύσει η επόμενη κυβέρνηση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου