Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το ιστορικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Μετά το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και την οδηγία Μπολκενστάιν, που ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των «καινοτόμων» νομοσχεδίων με το «Σχέδιο Καλλικράτης». Νομοσχέδιο που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, την υλοποίηση του οποίου επιβλέπει πλέον η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ).

Το να αναλύσουμε σε βάθος σ' αυτό το άρθρο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στις λεπτομέρειες του θα ήταν αδύνατο και άσκοπο. Θα προσπαθήσουμε ακροθιγώς να θίξουμε μερικές από τις επιπτώσεις του «Σχεδίου» μετά την εφαρμογή του.

Τι προβλέπει κυρίως το «Σχέδιο»; Πέραν της αριθμητικής συρρίκνωσης -με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε στην επόμενη αναφορά μας- όπου μερικοί επιπόλαια βιάστηκαν να το βαφτίσουν "οικονομία κλίμακας", προβλέπεται μεταφορά αρμοδιοτήτων όπως Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, έργα υποδομών κ.ά από την κεντρική εξουσία στην περιφέρεια.

Και τίθεται το κομβικό ερώτημα, για το οποίο κανείς των εισηγητών δεν εγγυάται: με τι πόρους θα υλοποιούνται οι παραπάνω ανάγκες; Με τους πόρους που «αυτόνομα» και «αυτοδύναμα» θα βρίσκει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι η απάντηση.

Όπερ μεταφραζόμενον, καλώς όρισες χορηγέ ........

Φανταστείτε σε βάθος χρόνου ότι το σχολικό πρόγραμμα μαθημάτων -παραβλέπουμε προσωρινά το μείζον θέμα της επιλογής των εκπαιδευτικών- θα διαμορφώνεται κυρίως από τις προτιμήσεις και τις επιδοτήσεις... του τοπικού μεγαλοπαράγοντα της περιοχής, προκειμένου οι μαθητές να αποκτούν υποτυπώδη κατάρτιση σύμφωνα με τις ανάγκες του επενδυτή. Που σημαίνει ότι άλλα μαθήματα θα διδάσκονται οι μαθητές στον Άλιμο, άλλα στη Νάξο, άλλα στα Γρεβενά, και ο Διευθυντής του σχολείου θα πάψει να φροντίζει για τη μόρφωση και την καλοκαγαθία του μαθητή, αλλά θα συμπεριφέρεται ως sales manager για να πουλάει την πραμάτεια του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς. Και ποιά θα είναι η πραμάτεια του; Ψευτοκαταρτισμένο δυναμικό έτοιμο για τις ανάγκες του επενδυτή. Οποία κατάντια...

Και μιλάμε, φυσικά, για ένα πρόγραμμα σπουδών που αφορά μια στοιχειώδη κατάρτιση των μαθητών, και όχι για σφαιρική γνώση. Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια είναι και το αρμόδιο Υπουργείο. Σε εποχές καλπάζουσας τεχνολογικής προόδου, όπου απαιτείται η συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση της ύλης, εκείνο περικόπτει την ύλη από τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, διότι τα θεωρεί δύσκολα και κουραστικά μαθήματα. Έλεος...

Το ίδιο μοντέλο -ήδη ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τους Δελφούς- προωθείται και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πανεπιστήμια Α.Ε. Πανεπιστήμια κατηγοριοποιημένα ανάλογα με τα δίδακτρα των αιτούντων και με τις ανάγκες της αγοράς. Πανεπιστήμια που θα κλιμακώνονται σε επίπεδο, από ΙΕΚ και ΤΕΙ για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, έως πανεπιστήμια σαφώς υψηλότερης στάθμης, απλησίαστα όμως για τους περισσότερους. Από τα τελευταία θα αποφοιτούν τα αυριανά υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών. Πανεπιστήμια στα οποία το περιεχόμενο σπουδών θα καθορίζεται από τις ίδιες τις πολυεθνικές εταιρείες. Υπάρχουν διεθνώς πλείστα όσα παραδείγματα που δείχνουν το δρόμο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ένα από τα καλύτερα και οικονομικά απρόσιτα πανεπιστήμια της Αμερικής. Ε, λοιπόν, το Τμήμα της Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου, από το Δ.Σ. έως και το πρόγραμμα τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, ελέγχεται από την πολυεθνική Vivartis. Και ο νοών νοείτω.

Φυσικά εύλογα τίθεται το ερώτημα. Τι σχέση μπορεί να έχουν τα τεκταινόμενα στη Παιδεία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μα προφανώς έχουν. Είναι πλέον ορατή η προοπτική, να ξεφυτρώσουν παραρτήματα ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων ή κολλεγίων που με τη αρωγή ή και τη σύμπραξη του Δήμου να μοιράζουν αφειδώς και επί αντικαταβολή πτυχία αμφιβόλου ποιότητας.

ΟΧΙ κύριοι, θιασώτες του Καλλικράτη. Τα χρόνια προβλήματα της Παιδείας δεν λύνονται στη βάση της εμπορευματοποίησης της γνώσης. Θα έρθει η στιγμή που οι σημερινές επιλογές σας θα ακούγονται σαν εφιάλτης γιατί τότε ο λαός, οι δημότες θα έχουν χαράξει άλλους δρόμους γι’ άλλες πολιτείες.

Θα επανέλθουμε με θέματα Υγείας και Πρόνοιας, όπως αυτά προδιαγράφονται στο σχέδιο Καλλικράτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου