Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Stage, μπλοκάκια και λοιπές αμαρτίες

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολύ γρήγορα ήρθε η ώρα, για να εξαργυρώσει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσαν στις εκλογές του Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Πρώτα θύματα, τα συνηθισμένα : Οι συμβασιούχοι.

Αφού για πολλά χρόνια τους εκμεταλλεύτηκαν, έχοντάς τους σε καθεστώς πλήρους πολιτικής ομηρίας, σήμερα τους πετάνε κυριολεκτικά στο δρόμο. Εργαζόμενοι που πάνω στην πλάτη τους πέρασαν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις από το 1994 έως σήμερα, ξαναγίνονται όχημα για να ολοκληρωθεί το κατεδάφισμα των εργασιακών σχέσεων.

Πολλαπλοί οι στόχοι τους. Διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογή του "Καποδίστρια 2", ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Για να εξηγούμαστε. Είναι γνωστό ότι σήμερα αρκετές υπηρεσίες που παρέχονται από τους δήμους στηρίζονται στην εργασία συμβασιούχων εργαζόμενων (παιδικοί σταθμοί, υπηρεσία καθαριότητας, πολιτισμός, αθλητισμός κ.λ.π.). Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι στους παιδικούς σταθμούς η αναλογία είναι 70% συμβασιούχοι και 30% μόνιμοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασιακών σχέσεων (οκτάμηνα, stage, παροχή υπηρεσιών).

Εφόσον σήμερα προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην απόλυση αυτών των εργαζόμενων, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι επειδή αυτές οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη είσοδο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο Δήμο.

Ο στόχος τους διευκολύνεται με την εφαρμογή και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη του "Καποδίστρια 2". Αν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα όρια ενός δήμου σαν τον Άλιμο, φανταστείτε τι θα συμβεί, όταν ο Άλιμος θα συμπεριληφθεί σε κάποιο μεγαλύτερο Δήμο μαζί με άλλους. (Ήδη διαρρέουν σχέδια συνένωσης του Αλίμου με την Αργυρούπολη και το Ελληνικό).

Ταυτόχρονα από ότι φαίνεται έχουν πετύχει τη συναίνεση και την ενεργή συμμετοχή των δημοτικών αρχών και των Δημάρχων.

Οι ευθύνες βαραίνουν τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και την προηγούμενη της Ν.Δ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν εκείνο που δημιούργησε τα stage, η Ν.Δ. ήταν εκείνη που τα συνέχισε και τα επέκτεινε. Μαζί ψήφισαν όλες τις συνθήκες της Ε.Ε. οι οποίες διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, και έφεραν τις ιδιωτικοποιήσεις. Συνοδοιπόροι τους ήταν οι δημοτικές αρχές που διοίκησαν το Δήμο μας είτε στηρίζονταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε από τη Ν.Δ. Καμία από αυτές δε στήριξε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά αντίθετα τους χρησιμοποίησε προς άγραν εκλογικής πελατείας και όχι μόνο. Ας μην καμώνονται σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοί τους ότι "στεναχωρούνται" για το πρόβλημα των συμβασιούχων. Δεν είναι ζήτημα ευαισθησίας είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης.

Δηλαδή με ποιόν είσαι φίλε δημοτικέ σύμβουλε ; Με τους εργαζόμενους ή με τα μονοπώλια. Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.

Από ότι φαίνεται όλα ενώνονται πολύ γλυκά, για να υλοποιηθούν οι στόχοι τους.

Όμως από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Επί τάπητος μπαίνουν οι στόχοι διεκδίκησης που θέτει το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ και γενικότερα.

Πριν από όλα η κατάργηση των νόμων για την έκτακτη και μερική απασχόληση.
Η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.
Η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Η κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων .Καμία σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Η παράταξή μας η Αγωνιστική Δημοκρατική Ενότητα, και την περίοδο που ελέω εκλογικού νόμου ήταν εκτός δημοτικού συμβουλίου αλλά και την τελευταία τριετία που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, επανειλημμένα έθεσε το θέμα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων. Ενημέρωνε ανελλιπώς τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα σχέδια κυβέρνησης και δημάρχων και προσπάθησε να οργανώσει τον αγώνα τους.

Ταυτόχρονα ενημέρωνε τους κατοίκους του Αλίμου γιατί όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το θέμα δεν αφορά μόνο 250 εργαζόμενους, αλλά το σύνολο των κατοίκων της πόλης μας, καθώς οι παρενέργειες από αυτές τις εξελίξεις δεν σταματούν εκεί. Συνεχίζουν λεηλατώντας και τα δικά τους εισοδήματά , γιατί όπως είναι φυσικό οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ιδιώτες δεν θα κοστολογούνται όπως μέχρι σήμερα, αλλά πολύ ακριβότερα. Η εμπειρία των εργαζόμενων από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ θα πρέπει να τους λέει πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου