Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Μια σημαντική απώλεια



Έφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο παλαίμαχος κομμουνιστής, αντάρτης του Ε.Λ.Α.Σ. και του Δ.Σ.Ε. Μιχάλης Διγαλάκης. Στον επικήδειο λόγο της κομματικής οργάνωσης Αλίμου του Κ.Κ.Ε. στην πολιτική κηδεία που έγινε στο κοιμητήριο Βύρωνα ειπώθηκαν τα παρακάτω λόγια στην προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η προσωπικότητά του.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε το σ. Μιχάλη Διγαλάκη. Δυστυχώς μια μεγάλη απώλεια για όλο το Κόμμα και ιδιαίτερα για την ΚΟΒ Αλίμου του Κ.Κ.Ε. καθώς ο σ. Μιχάλης για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε την κολώνα που πάνω της στηρίχτηκε σε καλές και δύσκολες εποχές η Κ.Ο.

Ιδιαίτερα την περίοδο που σχεδόν ταυτόχρονα με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, είχαμε την προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος από τους αναθεωρητές. Σε κείνη ακριβώς την περίοδο με κέντρο το σ. Μιχάλη στήθηκε πάλι στα πόδια της η Κ.Ο. Η συμβολή του ήταν τεράστια. Ήταν ο κρίκος και το ζωντανό παράδειγμα που συνέδεσε εμάς, τα νεώτερα μέλη του Κόμματος, με εκατοντάδες πιστούς οπαδούς και φίλους του Κόμματος. Δουλεύοντας ακούραστα και ασταμάτητα, πόρτα την πόρτα, μας έφερε σε επαφή με όλον αυτόν τον κόσμο, τους περισσότερους από τους οποίους δεν τους ξέραμε. Επιπλέον εκείνη την κρίσιμη περίοδο εκλέχτηκε γραμματέας της Κ.Ο.

Όμως η πλούσια ιστορία του σ. Μιχάλη δεν ξεκινάει τότε. Η αφετηρία της βρίσκεται στα χρόνια της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και διατρέχει 65 από τα 90 χρόνια της αγωνιστικής πορείας του Κόμματός μας. Όπως μας έλεγε, ξεκίνησε από το χωριό του την Ραβδούχα στο νομό Χανίων, παίρνοντας , χωρίς την άδειά του, τα στιβάνια και το όπλο του πατέρα του, για να πάει να συναντήσει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στα βουνά της Κρήτης και να πάρει μέρος στον ηρωικό αγώνα του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους φασίστες κατακτητές της.

Όταν ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την πατρίδα μας, ήρθε η νέα κατοχή από τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές και τα εγχώρια τσιράκια τους, ξαναπήρε τα όπλα και βγήκε στο βουνό, αντάρτης με το Δ.Σ.Ε. συμμετέχοντας ενεργά στην πιο μεγάλη στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια για χρόνια δούλεψε, όπως όλοι οι κομμουνιστές μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Στα δύσκολα χρόνια της εφτάχρονης δικτατορίας, όταν το Κόμμα έδωσε εντολή να φτιαχτούν παράνομες κομματικές οργανώσεις, ο σ. Μιχάλης ήταν πάλι εκεί, στην πρώτη γραμμή. Μαζί με μια χούφτα αποφασισμένους κομμουνιστές στήσανε την παράνομη οργάνωση του Κ.Κ.Ε. στον Άλιμο.

Στην μεταπολίτευση εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου, αφήνοντας και σε αυτό το μετερίζι έντονα τα χνάρια του.

Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής της Αχτιδικής Οργάνωσης Νοτίων προαστίων του Κόμματος, συνδυάζοντας για χρόνια την καθοδηγητική με την μαζική δουλιά. Για σειρά ετών ήταν πρωτοπόρος στις οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος, οργώνοντας με το κουπόνι στο χέρι όλο τον Άλιμο. Κανένας δεν έλεγε όχι στο Μιχάλη. Το ίδιο έκανε στις εξορμήσεις με το Ριζοσπάστη, μέχρι το τέλος. Τίποτα δεν κράταγε για τον εαυτό του. Όσο κόσμο ήξερε φρόντιζε να τον γνωρίζει στους νεώτερους συντρόφους.

Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάτι από την πλούσια δράση του, και με κίνδυνο να υποτιμήσουμε άλλα χαρακτηριστικά της, θα λέγαμε ότι ξεχώριζε για τους καθημερινούς αγωνιστικούς δεσμούς που κρατούσε μέχρι το τέλος με τους απλούς ανθρώπους του λαού μας. Πάσχιζε όλα τα χρόνια να πείσει εμάς τους νεώτερους ότι κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις θα πρέπει να είμαστε μέσα στον κόσμο, να έχουμε ουσιαστική σχέση μαζί τους. Να συζητάμε μαζί τους για όλα. Από τα προσωπικά τους προβλήματα μέχρι τα ζητήματα που η ταξική πάλη φέρνει στην επικαιρότητα. Να μην σταματάμε να τους ενημερώνουμε για τις θέσεις του Κόμματος, να οργανώνουμε τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες τους. Είναι πραγματικά απίστευτο για μας τους νεώτερους να αντιληφθούμε τον κόσμο που γνώριζε,

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Σήμερα αποχαιρετάμε έναν σύντροφο από τους τελευταίους της γενιάς του Ε.Λ.Α.Σ. και του Δ.Σ.Ε. Τα λίγα χαρακτηριστικά του που αναφέραμε διαμορφώθηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης στη διάρκεια 65 χρόνων ηρωικού αγώνα του Κόμματός μας και του σ. Μιχάλη.

Τη σκυτάλη που μας έδωσε ο Μιχάλης και η γενιά του, την κρατάνε σήμερα στα χέρια τους νέες γενιές κομμουνιστών, παλεύοντας καθημερινά για την επίτευξη των στόχων του Κόμματος. Για την ανασύνταξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος. Για το κτίσιμο του Μετώπου. Για την ισχυροποίηση και τη μαζικοποίηση του Κ.Κ.Ε.

Σύντροφε η σκυτάλη που μας δώσατε είναι σε καλά χέρια.

«Οι μέρες που λαχτάρησες θα ‘ρθούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου