Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ!

Ο Νίκος Νικολόπουλος είχε απολυθεί από το κατάστημα Jumbo της Βάρης τον περασμένο Δεκέμβρη, επειδή πήρε μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Δεκέμβρη. Με μια άμεση και δυναμική κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση, για να τον απολύσει ξανά στις 12 του Γενάρη γιατί συνέχισε να δίνει καθημερινά τη μάχη μέσα στο χώρο δουλειάς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και των συναδέλφων του..

Η επιχείρηση JUMBO με ομάδα εντεταλμένων, προσπάθησε να εξαγοράσει τον εργαζόμενο προτείνοντας του 50.000 ευρώ για να αποχωρήσει ¨οικειοθελώς¨ και όταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε η εργοδοσία προσπάθησε να τον εκφοβίσει με μαφιόζικες και εκβιαστικές μεθόδους.
Τέτοιες μέθοδοι δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ΗΠΑ όπου η εργοδοσία φτιάχνει καρτέλ που απειλούν συνδικαλιστές και εργαζόμενους.
Το ταξικό κίνημα έχει μακρόχρονη πείρα. Μόνο ο ανυπόταχτος αγώνας, η αγωνιστική στάση φέρνει αποτελέσματα.

Τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του Κ.Κ.Ε. ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες μέθοδοι δε θα περάσουν, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εμπορίου και υπηρεσιών και το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήσαν συμβολικό αποκλεισμό σε 13 καταστήματα JUMBO σε Αθήνα-Πειραιά και πανελλαδικά.
Η συμβολική κατάληψη από τα σωματεία ήταν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία JUMBO με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου που πρωτοστάτησε στην οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση JUMBO.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, εργαζόμενοι του εμπορίου και των υπηρεσιών και συνδικαλιστές συντεταγμένα και οργανωμένα στις 11 το πρωί απόκλεισαν ταυτόχρονα και για περισσότερες από 3 ώρες, 29 καταστήματα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» σε όλη τη χώρα, δίνοντας έτσι αποφασιστική συνέχεια στον αγώνα για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου. Από νωρίς σχεδόν σε όλα τα καταστήματα βρέθηκαν και δυνάμεις της Αστυνομίας, ακόμα και ΜΑΤ (Παγκράτι, Θεσσαλονίκη) που προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές, με τις συνεχείς απειλές για βίαιη «απομάκρυνσή» τους και «συλλήψεις». Απειλές που όμως έπεσαν στο κενό. Γιατί τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, πλήθος ακόμα συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μαζί τους εκατοντάδες Κομμουνιστές και Κομμουνίστριες, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, έδωσαν οργανωμένα και περιφρουρημένα τη μάχη ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την αστυνομία, που η κυβέρνηση επιστράτευσε για να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές, υπερασπιζόμενη και μ' αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Σ' αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η τρομοκρατική σύλληψη το μεσημέρι δύο διαδηλωτών έξω από το κατάστημα του Ταύρου. Η αποφασιστικότητα, όμως, των ταξικών δυνάμεων, που προχώρησαν άμεσα σε μαζική συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων, όπου και οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες και η δυναμική παρέμβαση για την απελευθέρωσή τους ανάγκασαν την κυβέρνηση, την εργοδοσία και την αστυνομία σε υποχώρηση. Το χαλκευμένο κατηγορητήριο με τις ψευδείς κατηγορίες της εργοδοσίας, περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εξύβρισης, παράνομης βίας, έγινε φύλλο και φτερό από την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων. Οι δύο εργαζόμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία περί δήθεν διατάραξης της οικιακής ειρήνης.Στο πλευρό και τον αγώνα των εργαζομένων τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος. Τα ταξικά συνδικάτα του εμπορίου και των υπηρεσιών συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί.

Σε ανακοίνωση για την τρομοκρατία και τις συλλήψεις στα «Τζάμπο», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις τρομοκρατικές συλλήψεις μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ από την αστυνομία, που έγιναν με εντολή της πολυεθνικής εταιρείας "Τζάμπο". Ο στόχος είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ταξικού - εργατικού κινήματος έξω από τα καταστήματα "Τζάμπο", που είναι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον νεαρό εργάτη Ν. Νικολόπουλο, που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υποταχθεί στις απειλές και στην προσπάθεια εξαγοράς του.

Η παρέμβαση της αστυνομίας υπέρ της εργοδοσίας φανερώνει για μια ακόμη φορά τον πραγματικό της ρόλο ως κατασταλτικού μηχανισμού και τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα, όσο και σε άλλους εργασιακούς χώρους, για την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους στα πολυκαταστήματα "Τζάμπο" και στα άλλα πολυκαταστήματα να διδαχθούν από το ανυπότακτο ταξικό παράδειγμα του Ν. Νικολόπουλου, να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα, διεκδικώντας το δίκιο και τα δικαιώματά τους κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές, τον εργοδοτικό - δικομματικό συνδικαλισμό. Ταξική συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, ταξική αλληλεγγύη και πολιτική αντεπίθεση είναι τα όπλα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου