Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Όλοι μαζί τα φάγαμε ;

Λάβαμε και δημοσιεύουμε χωρίς κανένα σχόλιο την παρακάτω επιστολή :

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ»  ναι το ακούσαμε και αυτό και από ποιον; Από ένα σημαντικό στέλεχος και υπουργό της κυβέρνησης τον κ. Πάγκαλο . Δεν μας φτάνει η κατάντια που μας έφθασαν τα τελευταία 35 χρόνια να ακούς και αυτή την φράση νομίζω ότι υποτιμάνε  την νοημοσύνη ,την αξιοπρέπεια, την λογική μας, το φιλότιμο μας και με κάνουν να νιώθω τόσο θυμωμένος , τόσο οργισμένος  που είμαι και εγώ ένας από αυτούς που τους ψήφισαν και τους έδωσαν την δύναμη της εξουσίας που έχουν τώρα.


Προσπαθώντας να αναλύσω κατά κάποιο τρόπο με την δική μου λογική την παραπάνω φράση λοιπόν βλέπω ότι ο κ. Πάγκαλος  λέγοντας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» παραδέχεται πλέον απροκάλυπτα ότι είναι και αυτός ένας από αυτούς που συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι   και είναι υποχρέωση του τώρα να μας αποκαλύψει και όλους τους υπόλοιπους που εννοεί .


Γιατί ίσως εγώ, και είμαι σίγουρος και μερικά εκατομμύρια του ελληνικού λαού ίσως έχουμε διαφορετική την αντίληψη της νομιμότητας της τιμιότητας και της ηθικής και δεν καταδεχτήκαμε να φάμε και εμείς κάτι. Παρά μόνο πληρώνουμε ξανά και ξανά και ξανά και όλο τα ταμεία είναι άδεια και όλο χρειάζονται νέοι φόροι και όλο παγώνουν οι μισθοί μας και όλο δεν φτάνουν τα λεφτά για συντάξεις και ,και , και…ο Πρωθυπουργός μας, βγαίνει επίσημα σε συνεντεύξεις τύπου και με ύφος ατάραχο, πράο, γαλήνιο συνεχίζει να ζει σε άλλο κόσμο κάνοντας ταξίδια και ψάχνοντας για νέους «επενδυτές» να ξεπουλήσει ότι απόμεινε από το δημόσιο πλούτο μας , και μας προκαλεί λέγοντας ξανά ότι ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αλλά πηγαίνουν σε λάθος μέρος, λέγοντας ξανά αναδιανομή του πλούτου αλλά συνεχίζει να μας πνίγει σε νέους φόρους και να τα μαζεύει από ΕΜΑΣ ξανά . 


Μας μιλά για ελεύθερες αγορές, ελεύθερο  εμπόριο, για χάρη του ανταγωνισμού και από την άλλη μεριά βάζει πλαφόν ( σε ελεύθερο εμπόριο ;)   μόνο στους βενζινοπώλες ξεχνώντας (κατά λάθος;) τα διυλιστήρια και τις μεγάλες πολυεθνικές που διακινούν τα καύσιμα, βάζει πλαφόν στους μισθούς μας που ήδη είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια αντί να βάλει πλαφόν στους φόρους στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και σε όσες μεγάλες πολυεθνικές που κάνουν καρτέλ και μας ληστεύουν κάθε μέρα. 


Μας μιλά για οικονομική ανάπτυξη, με σοβαρό ύφος και σιγουριά δέκα πρωθυπουργών μαζί. Αλήθεια ποια ανάπτυξη από ποιους και για ΠΟΙΟΝ ; Τριάντα πέντε χρόνια τους ακούμε να λένε τα ίδια, πώς να τους πιστέψουμε ξανά αφού το ζούμε και το βλέπουμε καθημερινά . Η ανεργία μεγαλώνει, όλοι οι μικροεπιχειρηματίες κλείνουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα που περνάει. Τους αγρότες ήδη τους έχουν αφανίσει κάνοντας τους να αλλάξουν επάγγελμα, τα κάπως μεγάλα εργοστάσια παραγωγής τα έχουν επιδοτήσει εδώ και χρόνια και έχουν πάει σε βαλκανικές χώρες, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται τώρα και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και αφανίζει με νόμους αστραπή χιλιάδες μικροεπαγγελματίες με πρώτους τους φορτηγατζήδες -γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλοι –προωθώντας τα σε μονοπώλια και καρτέλ ανώνυμων εταιρειών , για χάρη πάντα της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού.


Και κάθε φορά τον κάθε κλάδο ξεχωριστά όπως δημόσιους υπαλλήλους με ιδιωτικούς ,ναυτεργάτες με ξενοδόχους και τουριστικά μαγαζιά, φορτηγατζήδες με έμπορους και βενζινάδικα κ.λ.π. και με τέτοιο τρόπο που μαζί με όλα τα ιδιωτικά κανάλια προσπαθούν να κατευθύνουν την σκέψη μας με προπαγανδιστικά δελτία και να κρατάνε διασπασμένους όλους εμάς, για να εκτονώνουμε την οργή μας ο ένας εναντίον του αλλού. Γιατί φοβούνται την οργή μας και αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι την συσπείρωση μας .


Και από την άλλη εξεταστικές επιτροπές για την διερεύνηση των σκανδάλων- που όλοι μας τα ξέρουμε όπως και τους ενόχους- που κρατάνε μήνες ίσως και χρόνια μέχρι να ξεχαστούν και να παραγραφούν.


Αλλά επειδή δεν θέλω να πιστέψετε ότι  μεροληπτώ ας δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά, ας κοιτάξουμε γύρω μας όχι μόνο στη γειτονιά μας αλλά και παρά έξω, να δούμε ποιους θίγει πραγματικά αυτή η περιβόητη οικονομική κρίση. Από την μια μεριά το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών, μικροεπαγγελματιών, μικροσυνταξιούχων που εδώ και χρόνια τα έβγαζαν δύσκολα πέρα και τώρα οδηγούνται σε πραγματική εξόντωση και από την άλλη μεριά το μικρότερο μέρος, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές ,τράπεζες, και πολιτικοί από οικογένειες με τζάκι και με off shore εταιρείες, που συνεχίζουν να πλουτίζουν ανεπηρέαστοι από την οποιαδήποτε κρίση και με ακόμα περισσότερα κέρδη, αφού η «σοσιαλιστική» μας κυβέρνηση φροντίζει να χαρίζει φόρους και να δίνει μέχρι και επιδοτήσεις σε όλους αυτούς και σε εμάς να μειώνει και άλλο τους μισθούς για χάρη πάντα της ανάπτυξης.


Ας τα βάλουμε κάτω λοιπόν και ας δούμε ποιος πληρώνει και τι , άμα το ψάξετε στην αρχή θα τρομάξετε και μετά θα θέλετε να βγείτε στους δρόμους για να το φωνάξετε σε όλους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι κανένας πολιτικός αναλυτής για να μπορέσω να κρίνω το οποιοδήποτε αποτέλεσμα μιας τέτοιας «σοσιαλιστικής» οικονομικής πολιτικής ,αλλά το μόνο που μπορώ να δω σαν ένας απλός πολίτης είναι τη ζωή μου να χειροτερεύει  και με το ζόρι να προσπαθώ να επιβιώσω και μάλιστα από μια «σοσιαλιστική» κυβέρνηση που εγώ θεωρώ απατή να χρησιμοποιεί τη λέξη σοσιαλισμό αφού τίποτα σοσιαλιστικό δεν μου έχει δείξει μέχρι τώρα όπως και όλες οι προηγούμενες ψευτοσοσιαλιστικες η και φιλελεύθερες κυβερνήσεις.


Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω από την παιδεία; την υγεία; το συνταξιοδοτικό; τη ανεργία; Μου ξανάρχονται στο μυαλό πάλι συνθήματα που φωνάζαμε στην χούντα (ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) Ναι ΨΩΜΙ γιατί είμαι άνεργος και έχω αρχίσει να πεινάω Ναι ΠΑΙΔΕΙΑ γιατί έχω βαρεθεί τα πειράματα που κάνουν στα παιδιά μου σε μια δωρεάν παιδεία που μονό δωρεάν δεν είναι, και Ναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ γιατί νοιώθω σκλάβος, ένας σύγχρονος οικονομικός σκλάβος που συνεχώς του ζητάνε πιο πολλά , περισσότερα, ακόμα περισσότερα. 


Μου ξανάρχονται στο μυαλό οι αγώνες που έδωσαν οι πατεράδες μας στους δρόμους ( που σίγουρα θυμάστε οι παλαιότεροι σαν και μένα) για εργατικά δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για ανθρώπινα ωράρια, για συντάξεις και τόσα άλλα που χρειάστηκαν χρόνια και αιματηροί αγώνες για να τα κερδίσουν, και τώρα μας τα παίρνουν  πίσω με νομούς αστραπή, πρώτα μια φιλελεύθερη και τώρα μια ψευτοσοσιαλιστική κυβέρνηση.


Και έρχεται μια ωραία μέρα σαν και αυτή ο Αξιότιμος και σεβαστός κύριος Υπουργός να μας λέει με ύφος αυστηρού δασκάλου  ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ. Όχι κύριε Υπουργέ εγώ δεν έφαγα τίποτα μέχρι τώρα όπως και εκατομμύρια Έλληνες μαζί με εμένα και δεν μπορώ να ανεχτώ να ρίχνετε το φταίξιμο ξανά σε μένα τον απλό πολίτη.


Και λυπάμαι για τον εαυτό μου, γιατί το φταίξιμο είναι όλο δικό μου που σας εμπιστεύομαι τόσα χρόνια, τόσες τετραετίες εξουσίας για να με φέρετε στην σημερινή κατάντια. Είμαι βλέπετε τόσο συναισθηματικός και τόσο φιλότιμος που συγχωρούσα όλα τα μέχρι τώρα λάθη σας και τα ξεχνούσα και πίστευα τα ωραία μεγάλα λόγια, τα μεγαλεπήβολα σχέδια της οικονομικής ανάπτυξης που θα μας έφερνε η ευρωπαϊκή οικονομική ένωση σαν και αυτά που μας λέτε τώρα ότι θα μας φέρει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και προσπαθείτε να με πείσετε ότι είναι για το καλό μου πάλι.


Αλήθεια γιατί να σας πιστέψω αυτήν τη φορά;


Αλλά τώρα άρχισα να βλέπω ποιο ξεκάθαρα- έστω και λίγο αργά- τους τρόπους που προσπαθείτε να με ξεγελάσετε, γιατί βλέπετε ποσό δυσαρεστημένος είμαι. Σύντομα έχουμε δημοτικές εκλογές Νέα πρόσωπα, ωραία, καλοντυμένα, μορφωμένα, δήθεν δυσαρεστημένα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ  την ΝΔ και των κομμάτων που συνεργάζονται μαζί τους και που ξαφνικά έγιναν ανεξάρτητοι και προσπαθούν με δόλιους τρόπους να κλέψουν την ψήφο μας, εκπροσωπώντας τις ΙΔΙΕΣ πολιτικές των κομμάτων που τους δυσαρεστήσαν με μικρές παραλλαγές που ουσιαστικά δεν αλλάζουν τίποτα.


Αυτή τη φορά σας έχουμε καταλάβει και ξέρουμε καλά ότι  αυτές οι εκλογές δεν είναι μόνο δημοτικές, είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς να δείξουμε την δύναμη της ψήφου μας, να τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε οι φοβισμένοι ραγιάδες που τα υπομένουν όλα μοιρολατρικά, και ότι εμείς μόνο εμείς όλοι μαζί, μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα γιατί είμαστε πολλοί, παρά πολλοί, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το  συνειδητοποιήσουμε και να συσπειρωθούμε. ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  λοιπόν  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

1 σχόλιο:

 1. «Βάλετε φόρους, βάλετε εις την πτωχήν μας ράχη,
  ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα
  σεις το κρασί και τον καπνό που πίνετε μονάχοι
  κι εμείς να σας κοιτάζομε με μάτι σαν γαρίδα.

  Βαριά φορολογήσετε και το νερό που τρέχει
  βάλετε φόρους, βάλετε, η πλάτη μας αντέχει.

  Ο,τι καλό κι αν έχουμε επάνω σας ας μείνει
  στα πρόσωπά μας ας χυθεί του μαρασμού το χρώμα
  μ' εμάς το ισοζύγιο του έθνους μας ας γίνει
  φορολογήστε και αυτή τη σάρκα μας ακόμα
  του σώματός μας κόβετε καμιά παχιά λωρίδα
  και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την πατρίδα.

  Ο,τι κι αν τρώγουν οι πτωχοί το έθνος ας τα τρώγει
  ό,τι κι αν πίνουν οι πτωχοί το έθνος ας τα πίνει
  χορταίνετε σαν Λούκουλοι μ' εμάς το σκυλολόγι
  κι εμείς θα σας γνωρίζουμε γι' αυτό ευγνωμοσύνη.

  Τέτοιοι χωριάτες που 'μαστε αντέχουμε εις όλα
  και ούτε τόσον εύκολα τινάζουμε τα κώλα.

  Πρέπει να είναι οι πολλοί πτωχοί και πεινασμένοι
  και οι ολίγοι πάντοτε να βρίσκονται χορτάτοι.

  Πρέπει να στέκουν οι πολλοί στα σπίτια των κλεισμένοι
  και οι ολίγοι να πηδούν επάνω στο παλάτι

  Πρέπει ο κόσμος ο πολύς να δέχεται τα βάρη
  κι ο λιγοστός επάνω του κανένα να μην πάρει.

  Μ' αυτόν τον νόμον έζησε ο κόσμος και θα ζήσει
  τη δύναμή του προσκυνά η κάθε κοινωνία

  Δεν ημπορεί καθένας μας βεβαίως να πλουτίσει
  γιατί του κόσμου έπειτα χαλά η αρμονία

  Φτώχεια και πλούτος - ζήτημα του καθενός αιώνος:
  Ιδού το τέλος κι η αρχή του φοβερού αγώνος

  Λοιπόν κανένας πρόστυχος κεφάλι μη σηκώσει
  για τόσα νομοσχέδια μη βγάλει τσιμουδιά

  Εις της πατρίδας τον βωμόν το αίμα του ας δώσει
  χωρίς ν' αφήσει στεναγμόν η μαύρη του καρδιά

  Κι αν τώρα πάλι έπεσεν επάνω του ο κλήρος

  Πρέπει και πάλι να φανεί γενναίος - μάρτυς - ήρως».

  Γ. Σουρης ετος 1883

  ΑπάντησηΔιαγραφή